21 Haziran 2017 Çarşamba

ETİKET OKUYALIM

Sen, sevgili modern insan!

Önce o elindeki hamburgeri, devasa kolayı bir kenara bırak da bir yüzyüze gelelim. Nur cemalini görelim bir. Şimdi böyle diyince hamburger yiyip kola içen herkesi aforoz etmiş gibi olmayayım. Bu ikili bir temsil aslında. Pek sevimli ve sağlıklı bir temsil olmasa da; sevenler deli gibi seviyor napalım. Şimdi şunu belirtmek istiyorum, ki sanırım düşünen her insan bunu algılayabilecektir; böyle kola gibi cips gibi şeylerde sizce de bağımlılık yapan bir şey yok mu? Basit bir soru bunu kendinize sorun cevap muhtemelen evet olacaktır. Çünkü bir yiyen insan müptela olup çıkıyor. Soru ve cevap bu kadar basitken bir şeyler yapamamamıza sebep olan şey de muhtemelen o bağımlılık sebebi olan şey. O her neyse artık; katkı maddesi mi olur, gıda boyası mı olur, tatlandırıcı mı olur… Saymakla bitmeyecek kadar çok şey var o hazır paketli ürünlerde. Bize düşen büyük bir görev var o halde, aldığımız ürünün etiketini okumak. Ve o etikette karınca duasından daha küçük yazılmış olan şeyler hakkında hiç olmazsa kendimizi ve etrafımızdakileri kurtaracak kadar bilgiye sahip olmak.

Etrafta dolaşan küçücük obez çocukları görmemek için büyük bir çaba gerek sanırım. Konu ne olursa olsun ortada büyük bir yanlış varsa, herkes küçücük dahi olsa bir önlem alsa, büyük bir dalga ortaya çıkar diye düşünüyorum. Böyle böyle düzeltiriz yanlışları. Bu yazıdan sonra yapacağınız şey markette elinizi uzattığınız ürünün önce etiketini okumak olsun. Çünkü zararını bilmiyorsanız bile, alacak olduğunuz çikolatanın 500 kalori olduğunu fark ettiğinizde büyük ihtimalle -gözünüzü o kadar karartmadıysanız- o çikolatayı usulca yerine bırakıp, o reyonu terk edersiniz. Çünkü koca bir akşam yemeği öğününün kalorisini bir küçük çikolata ile almayı istemezsiniz değil mi? Bence istemeyin, ama tabi yine de siz bilirsiniz. Hamburger menülere gelecek olursak, patatesiydi kolasıydı derken bir menü 1000 kalori civarında bir şeye denk geliyor. Diyelim ki, gözünüzü kararttınız onu da yiyeceğim diyorsunuz. O patateslerin daha çıtır olsun diye katı kızartma yağlarıyla kızartıldığını biliyor muydunuz?  Üstelik bir yağın kızartma amaçlı kaç defa kullanıldığınıu bile bilmiyoruz. Kendi evimizde bildiğimiz yağları bile kızartmada kullanırken iki defadan fazla kullanmamız önerilmiyorken, bu ne kadar sağlıklı bir düşünün. Yine de yiyeceğim diyorsanız siz bilirsiniz. Damarlarınızı da tıkıyor o yağlar belirteyim de.

Velhasılı, sadece yediğimizin ne olduğunu bilirsek bile emin olun birçoğundan vazgeçeceğiz. Biraz daha bilinçli olalım, kendimizi de etrafımızdakileri de zehirlemeyelim diye küçük de olsa bir şeyler yapalım.
                                                                             

                                                                                                               Sağlıkla kalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder