ETİKET OKUYALIM
Sen, sevgili modern insan!
Önce o elindeki hamburgeri, devasa kolayı bir kenara bırak
da bir yüzyüze gelelim. Nur cemalini görelim bir. Şimdi böyle diyince hamburger
yiyip kola içen herkesi aforoz etmiş gibi olmayayım. Bu ikili bir temsil
aslında. Pek sevimli ve sağlıklı bir temsil olmasa da; sevenler deli gibi
seviyor napalım. Şimdi şunu belirtmek istiyorum, ki sanırım düşünen her insan
bunu algılayabilecektir; böyle kola gibi cips gibi şeylerde sizce de bağımlılık
yapan bir şey yok mu? Basit bir soru bunu kendinize sorun cevap muhtemelen evet
olacaktır. Çünkü bir yiyen insan müptela olup çıkıyor. Soru ve cevap bu kadar
basitken bir şeyler yapamamamıza sebep olan şey de muhtemelen o bağımlılık
sebebi olan şey. O her neyse artık; katkı maddesi mi olur, gıda boyası mı olur,
tatlandırıcı mı olur… Saymakla bitmeyecek kadar çok şey var o hazır paketli
ürünlerde. Bize düşen büyük bir görev var o halde, aldığımız ürünün etiketini
okumak. Ve o etikette karınca duasından daha küçük yazılmış olan şeyler
hakkında hiç olmazsa kendimizi ve etrafımızdakileri kurtaracak kadar bilgiye
sahip olmak.
Etrafta dolaşan küçücük obez çocukları görmemek için büyük
bir çaba gerek sanırım. Konu ne olursa olsun ortada büyük bir yanlış varsa,
herkes küçücük dahi olsa bir önlem alsa, büyük bir dalga ortaya çıkar diye
düşünüyorum. Böyle böyle düzeltiriz yanlışları. Bu yazıdan sonra yapacağınız
şey markette elinizi uzattığınız ürünün önce etiketini okumak olsun. Çünkü
zararını bilmiyorsanız bile, alacak olduğunuz çikolatanın 500 kalori olduğunu
fark ettiğinizde büyük ihtimalle -gözünüzü o kadar karartmadıysanız- o
çikolatayı usulca yerine bırakıp, o reyonu terk edersiniz. Çünkü koca bir akşam
yemeği öğününün kalorisini bir küçük çikolata ile almayı istemezsiniz değil mi?
Bence istemeyin, ama tabi yine de siz bilirsiniz. Hamburger menülere gelecek
olursak, patatesiydi kolasıydı derken bir menü 1000 kalori civarında bir şeye
denk geliyor. Diyelim ki, gözünüzü kararttınız onu da yiyeceğim diyorsunuz. O
patateslerin daha çıtır olsun diye katı kızartma yağlarıyla kızartıldığını
biliyor muydunuz? Üstelik bir yağın
kızartma amaçlı kaç defa kullanıldığınıu bile bilmiyoruz. Kendi evimizde
bildiğimiz yağları bile kızartmada kullanırken iki defadan fazla kullanmamız önerilmiyorken,
bu ne kadar sağlıklı bir düşünün. Yine de yiyeceğim diyorsanız siz bilirsiniz.
Damarlarınızı da tıkıyor o yağlar belirteyim de.
Velhasılı, sadece yediğimizin ne olduğunu bilirsek bile emin
olun birçoğundan vazgeçeceğiz. Biraz daha bilinçli olalım, kendimizi de etrafımızdakileri
de zehirlemeyelim diye küçük de olsa bir şeyler yapalım.
Sağlıkla kalın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder